ARTIKELS

Taalgebruik tijdens het dansen

1) https://sep.nu/project/dansen-met-taal-2/

2) https://dansfans.cultu.be/danstermen

Deze links gaan je brengen naar websites die gaan over het gebruik van taal tijdens een dansles. 

Taal opzich heeft een grootte invloed op de manier waarop je danst. 

Als eerste bedoel ik dit op een letterlijke manier omdat je met verschillende termen werkt. Deze termen kunnen in verschillende talen zijn. Zo wordt er gebruik gemaakt van Frans en Engels. Wanneer je deze termen dus niet begrijpt zal je ook foute bewegingen doen. Dit is iets waar ik als danser in het begin heel veel moeite mee had. Er werd verwacht dat je de moeilijke franse woorden zoals 'chassé' kon onthouden en daarbij je perfect wist wat je moest doen. Als kind van 5 jaar ben je nog aan het leren om Nederlands te begrijpen en te kunnen toepassen en dan wordt er al een nieuwe taal naar je hoofd gegooid. Na verloop van tijd leerde ik de termen en bewegingen wel met elkaar te koppelen maar dit betekent absoluut niet dat ik weet wat ze werkelijk betekent. Meer theoretisch gezien kan je dit linken met semantiek aangezien het gaat over de betekenis van een woord.

Daarnaast kan je het ook op een figuurlijke of imaginaire manier bekijken aangezien je woorden ook zelf kan interpreteren. Wanneer je tegen een groep kinderen zegt: 'Doe een wolkje na.', dan zullen alle kinderen wel iets anders doen. Dit waren wel altijd één van de leukste oefeningen die je mocht doen. Ik vond het zo fijn dat je telkens je innerlijke fantasie kon loslaten. Nu, bij de hogere groepen noemen we dit 'improvisatie'. Je improviseert wanneer je ter plaatste een dans verzint. Het is een echte vrijlating van je innerlijke danser. Als we even terug gaan naar het voorbeeld van het wolkje kunnen we zeggen dat je gewoon door kindjes een aantal woorden te zeggen, ze een hele dans kan laten maken. 'Gedraag je zelf, tijdens het volgende nummer, als een vlieg die door een brandend gebouw vliegt!', dit zal een hele coreografie opleveren die eigen is aan de danser zelf. 

Ik kan dus uit eigen ervaring zeggen dat een dansles wel degelijk een invloed heeft op jou. Je leert verbanden leggen en jezelf kennen. Dit is uiteindelijk toch het doel van het leren van een taal.

Bronnen:

1) S. (2019, 14 mei). Dansen met taal. SEP. https://sep.nu/project/dansen-met-taal-2/

2) Danstermen. (z.d.). dansfans.cultu.be. https://dansfans.cultu.be/danstermen

PS: Voor de mensen die zo stijf zijn als een hark en dus op feestjes niet zo goed kunnen volgen. Hier is een kleine instructie video :).

Het Zuid-Afrikaans en het Nederlands

1) https://www.dialectloket.be/tekst/nederlands-in-de-wereld/buiten-het-nederlandse-taalgebied/afrikaans-een-dochtertaal/#naam

1)https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2011/05/04/_afrikaans_lijktnederlandserdanhetnederlands-1-1016496/

Wanneer ik op vakantie was in Zuid-Afrika merkte ik op dat de mensen iets zeiden tegen mij en dat ik ze eigenlijk wel verstond en dus soms zelfs niet moest vragen om in het Engels te praten. Daardoor wou ik dit toch even vermelden dus als je benieuwd bent kan je op de links drukken of blijven lezen ;)

Ik ben een paar jaar geleden op roadtrip geweest door het Oosten van Zuid-Afrika. Dit was de mooiste reis van mijn leven en deze heeft ook een enorme impact op mij gehad. Ik zag armoede en rijkdom, geluk en verdriet, het dierenrijk en de bevolking. Het was een echte rollercoaster die mijn hart heeft gestolen. Woeps, nu ben ik wat aan het afdwalen. 

Tijdens het rijden viel het mij als eerste op dat ik een deel van de verkeersborden wel degelijk kon lezen. De verpakking van het eten was ook wel te verstaan en soms de lokale bewoners zelfs. De moment dat ik echt begon te beseffen dat wij wel meer gemeenschappelijk (qua taal) gingen hebben dan verwacht, ging ik wat opzoek werk doen.

Toen kwam ik tot de ontdekking dat 'Zuid-Afrikaans' geen echte taal is. Het Afrikaans is de enige echte naam en deze taal wordt gesproken in Zuid-Afrika en Namibie. Het is de enige dochtertaal die dus is afgeleid van het Nederlands. Door de jaren heen is het ontwikkeld tot een eigen, onafhankelijke, nationale taal. Om jullie ook wat plezier te gunnen heb ik nog een leuke video toegevoegd waarin jullie voorbeelden van het Afrikaans kunnen horen.

Momenteel worden er wel 11 verschillende talen gesproken in Zuid-Afrika maar je vraagt jezelf misschien af, hoe is het Nederlands daar terecht gekomen?

Dat is een goede vraag! Als je geen fan bent van geschiedenis dan is dit even niets voor jou :) ! Wanneer men voor het eerst helemaal rond het Afrikaanse continent hebben gevaren om naar India te gaan (in 1488), stootte de Portugees Bartolomeu Kaap op de 'Suidpunt' van Afrika. Sindsdien werd het aan de kustlijnen van het continent heel druk doordat er continu handelsschepen aankwamen.Deze schepen kwamen onder andere van Nederland. Er is toen besloten om daar een verversingsstation (een plek om te bevoorraden) op te stichten. Dit werd gerealiseerd door de Nederlander Jaap van Riebeeck. Men is daar dus blijven wonen en daardoor ontstond het Afrikaans Nederlands. Als je meer wil weten over dit onderwerp en over het vermengen van slaven, blanke heersers en de binnenlandse bevolking kan je dit dit doen door op de eerste link te drukken.

Om een toch wat concreter te zijn kan ik dus zeggen dat het Nederlands en het Afrikaans overeenkomen op het vlak van sociolinguïstiek doordat de woorden van beide talen heel hard op elkaar gelijken. 

Reistip: Zuid-Afrika is een adembenemend land en het heeft iets voor iedereen dus als je de kans krijgt om naar daar te gaan, twijfel niet (ik verwacht een kaartje he :)).

Bronnen:

1) Afrikaans, een dochtertaal | Dialectloket. (z.d.). dialectloket.be. Geraadpleegd op 25 mei 2021, van https://www.dialectloket.be/tekst/nederlands-in-de-wereld/buiten-het-nederlandse-taalgebied/afrikaans-een-dochtertaal/

2) "Afrikaans lijkt Nederlandser dan het Nederlands". (z.d.). vrtnws.be. Geraadpleegd op 25 mei 2021, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2011/05/04/_afrikaans_lijktnederlandserdanhetnederlands-1-1016496/




Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin